Customdrone leverde begin 2018 een 5G drone op maat. Deze drone wordt onder andere gebruikt door Agrifly. Samen met de universiteit van Groningen ontdekken zij de mogelijkheden van landbouwdrones in combinatie met 5G voor supersnelle dataverwerking.

De drone

Deze Solid X4 is onder andere uitgerust met de huidige Parrot Sequoia die Agrifly al had.

Daarnaast is de drone uitgerust met een netwerkkaart waardoor de communicatie met 4G en 5G mogelijk is. Hierdoor zou ook uw drone direct kunnen communiceren met de cloud.

De bedoeling is om hiermee nog sneller data uit de grond te halen. Wilco Stollenga van Agrifly leidt dit project in goeie wegen samen met de Rijksuniversiteit Groningen. Op deze manier is het product klaar voor dat 5G officieel online komt.

Hoe werkt het?

Er zit extra hardware in de drone wat voor de verbinding zorgt. Net als een telefoon. Iedere seconde foto wordt er een verstuurd zodat er in de cloud gelijk een kaart wordt gemaakt die u dan meteen op uw tablet of laptop kunt bekijken.

Direct een taak kaart

Zo kan er gelijk een taakkaart of een advies uitgehaald worden of kunnen er extra grondmonsters genomen worden die dan in een lab onderzocht kunnen worden. Zo hoeven de onderzoekers niet twee keer naar een locatie toe. Dit advies kan de klant gelijk online bekijken waardoor de akkerbouwer zo snel mogelijk iets aan zijn land kan doen.

Huidige methode

Nu wordt de data nog op een SD kaart opgeslagen en daarna geüpload naar de laptop. Dit proces neemt uren in beslag en het duurt dus ontzettend lang voor dat u een taakkaart of een advies eruit kan halen.

Bij grondmonsters scheelt dit twee keer rijden en dus ontzettend veel tijd als het stuk land ver weg ligt van een lab.

Bij eventuele interesse kan dit systeem meteen al geleverd worden.

Scroll to top