De gemeente Súdwest-Fryslân ziet de mogelijkheden van de drones in hoog tempo toenemen.

Om niet afhankelijk te zijn van externe partijen is daarom in 2018 een pilot gestart. Voor het project is geïnventariseerd waar de luchtfoto’s binnen de gemeente gebruikt worden.

Voor deze Pilot had de gemeente een flexibele drone nodig die op verschillende vlakken ingezet kan worden. Uit eindelijk heeft de gemeente gekozen voor een Solid X4 drone omdat hier voor de toekomst verschillende camera’s en sensoren onder kunnen voor verschillende toepassingen binnen de gemeente.

Drone mapping

Met deze drone heeft de gemeente een bestaand bouwplan als de eerste pilot gebruikt. Deze pilot was een stuk onbebouwde grond waar binnen aanzienlijke tijd gebouwd wordt.

Gedurende de bouw wordt het stuk grond omhoog geplaatst. Daarvoor wil de gemeente weten wat het volume aan grond verzet is. Dit is simpel met de drone te berekenen.

Het doel

Het doel is dat de gemeente een drone team krijgt binnen de gemeente zodat andere afdelingen dit drone team kan oproepen bij aanvragen van drone en inmeet projecten zodat er snel en kosten efficiënter gehandeld kan worden binnen de gemeente.

Gronddepots met drones

Daarnaast heeft de gemeente een 3D opname gemaakt van de gemeentelijke gronddepots om het grond verzet nog beter zichtbaar te maken.

 

Naast het grondmeet project is de gemeente aan het kijken naar o.a. verkeeranalyses, wegonderhoud, land in meten, ondersteuning van handhaving en groenvoorziening, panorama foto’s, promotie foto’s en filmpjes.

Drone mapping software

Naast de drone heeft de gemeente samen met Customdrone ook gekeken naar verschillende softwarepakketten. Dit om te kijken welk mapping pakket het beste bij de gemeente paste.

Feedback

Als leverancier van de drone heeft de gemeente gekozen voor Customdrone. Het gemak van de keuze een lokale leverancier blijkt telkens als er vragen zijn.

Tijdens de pilot is de gemeente verschillende zaken tegen gekomen waar bij de snelle service goed van pas kwam.

Als drone team zijn we blij met de kansen om binnen de gemeente onze specifieke bijdrage te leveren.

Partners

Klanten

Scroll to top